Musculoskeletale Geneeskunde
MusculoSkeletale (MSK) Geneeskunde is een relatief jong, medisch vakgebied dat zich richt op het analyseren en behandelen van klachten betreffende de spieren (musculo) en het skelet (skeletaal). Sinds 2017 is dit de naam voor het vakgebied, dat vroeger werd uitgeoefend door artsen, die geschoold waren in Manuele geneeskunde (MG) en/of Orthomanuele Geneeskunde (OMG). OMG werd ontwikkeld door de Nederlandse arts mevrouw M.Sickesz; zij is in 2015 op hoge leeftijd overleden.
Met welke klachten kunt u bij de MSK-arts terecht?
De MSK-arts houdt zich bezig met het houdings- en bewegingsapparaat. Klachten die hiermee samenhangen zijn vaak pijn en belemmeringen bij beweging. De oorzaak van de klachten zit vaak op een andere plaats dan de pijn.
Voorbeelden van klachten waarmee u terecht kunt bij de MSK-arts:
- Pijn aan spieren en gewrichten: rug-, nek- en schouderklachten, rughernia, nekhernia, ribklachten, enkel- en voetklachten, bekkenklachten, hand- en polsklachten, lies- en hamstringklachten, achillespeesklachten.
- Klachten na een ongeval: nekklachten/whiplash na een auto-ongeval, lage rugklachten.
- Pijnklachten na een herniaoperatie.
- Vage pijnen of tintelingen in armen, benen, borst of hoofd, hoofdpijn, migraine, duizeligheid, hartkloppingen, onbegrepen buikpijn, pijn op de borst of tussen de ribben.
Deze opsomming van te behandelen klachten is zeker niet volledig. Tevens kunnen er altijd situaties zijn, waarbij de MSK-arts besluit, dat een ander specialisme meer geëigend is om door u geraadpleegd te worden.