Behandeling

Hoe gaat de behandeling?
Bij de behandeling positioneer ik u in allerlei houdingen met behulp van kussentjes. Eenmaal in de goede houding geef ik met mijn vingers een impuls, waarop het lichaam reageert met verandering. In de loop der jaren ben ik steeds zachthandiger gaan werken.

Is de behandeling pijnlijk?
Nee, totaal niet. Maar na uren tot dagen kan er een reactie op de behandeling ontstaan. Deze reactie gaat wel eens met hevige klachten gepaard. Het is als het terugdraaien van de film; klachten van vroeger komen weer terug. Het kan uren tot dagen, soms weken duren, voordat het lichaam weer tot rust komt.

Kunnen kinderen ook op deze manier behandeld worden?
Jazeker. Wat vaak voorkomt is dat kinderen over hoofd- of buikpijn klagen of pijn in de ledematen. Als er dan geen aanwijzingen zijn voor een ziekte, denkt men veelal aan “schoolziekte” of “groeipijnen”. De behandeling van kinderen is doorgaans zeer succesvol.

Baby’s, behandelt u die ook?
Ja, daar heb ik al jaren ervaring mee. Baby’s die veel huilen, veel spugen en darmkrampjes hebben of juist opvallend sloom zijn. Vaak liggen ze ook in vreemde houdingen in de wieg en is er vervorming van het hoofd. Mijns inziens bestaat er geen minimum leeftijd om een baby te behandelen. Hoe eerder het probleem is opgelost, des te beter. Dan kan hij/zij zich normaal gaan ontwikkelen.

Moet ik thuis nog oefeningen doen?
Het is verstandig om ondanks de pijn toch te trainen. Getrainde mensen zijn veel makkelijker te behandelen dan ongetrainde en te zware mensen. Wel is het zo, dat u beter de oefeningen achterwege kan laten, die u extra last geven. Forceren heeft een averechts effect. Fitness,  zwemmen of ‘s ochtends een kwartiertje met de televisie meedoen, het is allemaal zinvol, mits u zich niet forceert.
Naarmate het lichaam verder gecorrigeerd is, nemen uw bewegingsmogelijkheden toe. De oefeningen die u nu nog niet kan, kunt u straks waarschijnlijk wel. U moet niet voor de muziek uit lopen!

Zijn er nog dingen, waar ik speciaal op moet letten?
In het algemeen is dat de gecombineerde beweging van draaien en buigen, die u moet vermijden. In het dagelijks leven zijn er zoveel situaties waarin zich dit voordoet, dat het ondoenlijk is dit allemaal te beschrijven. Ook hier geldt weer, dat u verergering van de pijn dient te vermijden door u zelf in acht te nemen. Aan de andere kant is het zo, dat het beter is te bewegen met pijn, dan de hele dag stil te zitten zonder pijn.

Welk bed en kussen zoudt u mij adviseren?
Ik zou überhaupt geen nieuw bed kopen. Het probleem zit in uw rug, niet in uw bed. Met een goede rug kunt u op vrijwel ieder bed liggen. Dus éérst de rug corrigeren en daarna – indien nog nodig – een ander bed. Hetzelfde geldt voor de matras en het kussen.